Libor z ústecké zoo je už v teple

Ochlazuje se, takže pracovníci zoo přestěhovali aligátora amerického Libora do zimoviště. I letos šlo vše podle předem stanoveného scénáře, který je už pro chovatele a ostatní pracovníky zoo rutinní záležitostí.

„Vzhledem k teplému počasí mohl být aligátor ve svém „letním bytě“ až do začátku října. Pro úspěšný přesun je zásadní přetáhnout aligátorovi přes hlavu smyčku z lana a s jeho pomocí jej vtáhnout do přepravní bedny. Ta se naloží do auta, což není zcela „lehká“ záležitost, neboť Libor váží 146 kg a spolu s bednou se jedná o celkovou váhu nad 235 kg,“ říká tisková mluvčí zoo Nikola Roštejnská.

„Ode dnešního dne čeká Libora přibližně osmiměsíční pobyt ve vytápěném zimovišti, kde je udržována teplota i dostatečná vlhkost. Prostor souše je vyhřívaný podlahovým topením a k dispozici má i bazén s vodou o teplotě 18–20 °C. Častěji zde přijímá potravu, dostává zejména hovězí maso, kuřata či sladkovodní ryby, kvůli přísunu kolagenu a vápníku i vepřová kolínka. Intervaly krmení se liší podle množství, Libor jednou za tři týdny spořádá cca 5 až 6 kilo masa,“ vysvětluje chovatelka Jana Bárnetová.

Libora můžeme už desítky let vidět na stejném místě, na rozcestí k pavilonu opic ve spodní části zoo. Většinou nehybně leží. „V roce 2010 zde byl instalován kamerový systém proti neukázněným návštěvníkům, kteří Libora ohrožují házením kamenů či jiných předmětů, několikrát jej zranili a bohužel i letos jsme museli několik těchto případů řešit,“ dodává mluvčí zoo.

Aligátor Libor je nejstarším zvířetem ústecké zoo. Přišel v roce 1974 ve věku cca 3–4 let od soukromého chovatele, kdy byl zakoupen za 670 korun československých. Ústecká zoo chová také samici Adélu, která přišla v roce 2013 ze záchranného centra Zoo Plzeň. S ohledem na rozdíl velikostí a hmotností obou jedinců se obáváme, že by jí samec mohl v malém venkovním výběhu ublížit, proto žijí každý zvlášť.

„V zimovišti je však k dispozici větší bazén, kde jsme začátkem roku oba jedince spojili, neboť byly vypozorovány akustické projevy říje. Adéla po prvním spojení nesnesla žádná vejce, a proto do budoucna nevylučujeme další spojení,“ dodává zástupce ředitele pro zoologický a botanický útvar Lukáš Štěrba.

Foto: Nikola Roštejnská

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*