Tři a půl kilogramu trhaviny potřebovali pyrotechnici k odstřelu šedesát metrů vysokého komína v průmyslovém areálu v ústeckých Neštěmicích.
Komín sice nepatřil mezi nejvyšší, ale kvůli své železobetonové konstrukci představoval pro pyrotechniky tvrdý oříšek.
Odstřel sledovaly desítky lidí z parkoviště supermarketu, ze kterého je na neštěmmický průmyslový areál dobře vidět.
Pád komína museli sledovat z dálky, protože celý průmyslový areál byl kvůli bezpečnosti uzavřen. Demolice se musela důkladně naplánovat a připravit, jak popisuje technický vedoucí odstřelu Petr Mikula. „Nejdříve jsme navrtali 86 vrtů. Nabili je trhavinou. Hliněnou ucpávkou je ucpali, rozbušky propojili a pak vše odpálili.“
Komín byl odstřelen přesně v 11 hodin a 14 minut. Vše vyšlo podle plánu. Byl pouze zpožděn o tři minuty. pyrotechnici museli počkat, až po blízké trati přejede zpožděný osobní vlak. Teď je třeba ještě uklidit a odvézt suť a železo na skládku.
Komín byl už zhruba patnáct let mimo provoz. Jiří Horáček za vedení průmyslové zóny Tonaso říká, že získávají pozemky pro plánovaný rozvoj areálu. „Odstřel je první etapa, na jaře demolujeme objekt vedle bývalého komína a pak se rozhodneme, co dál.“
Celkové náklady na odstřel by podle Jiřího Horáčka neměly přesáhnout půl milionu korun.
Lucie Valášková/ČRo Sever
Přidat komentář