S příchodem podzimu Rychta sází na houbové dobroty i žitný Ale


S nástupem školního roku sází ústecká restaurace s minipivovarem Na Rychtě na oblíbený sezónní hit – houby. „Určitě budeme připravovat pokrmy z lesních hub. V minulých letech byla asi nejoblíbenější klasická smaženice na topince osmažené na sádle nebo houbový kuba. Klasika je prostě klasika a u našich hostů vítězí,“ říká šéfkuchař Jan Heřmánek.

Přestože každá houba má něco do sebe, k šéfkuchařovým favoritům patří kotrče, lišky a hřiby. Jejich skvělá chuť i aroma vystřelí pokrm do jiné dimenze. Navíc jsou prospěšné pro lidský organismus. „Houby dodávají tělu vlákninu, vitamíny B a protikřivičný vitamín D, který není v žádné jiné rostlině. V houbách jsou důležité látky jako draslík, vápník, hořčík a železo,“ uvedl Heřmánek s tím, že pro lidi s citlivým zažíváním může být problémem horší stravitelnost hub.

Pokud si chcete udržet štíhlou linii, jsou houbová jídla sázkou na jistotu. „Houby mají nízkou kalorickou hodnotu, takže se skvěle hodí i při hubnutí. Jediné úskalí je pouze v tom, jak se upraví. Populární smaženice nebo řízky však jsou plné tuku, takže jde o energeticky vydatné a těžce stravitelné pokrmy,“ vysvětlil šéf rychtářské kuchyně.

Houby jsou opředené i řadou pověr a mýtů. Jedním z nich je, že se na ně nemá pít alkohol. Podle šéfkuchaře to tak úplně neplatí. „Lehkými pivy můžete bez problémů houbový pokrm zapít. Dokonce je to vítané, protože hořčina a jemná perlivost piva zlepšují trávení. Z piv, která čepujeme Na Rychtě, se k nim báječně hodí naše Neipa,“ poznamenal Heřmánek. S příchodem podzimu se do nabídky rychtářského mini- pivovaru vrací jemně hořký višňovo-karamelový 12° ležák Ústecká Višeň. Na září sládci také připravují speciální žitný ALE 13° a vychutnat si můžete i tradiční vynikající stálice Mazla, Vojtěcha nebo citrusově vymazlenou Rychtářku.

Pivovar Hotel Na Rychtě

Klášterní 75, 400 01 Ústí nad Labem

Tel.: +420 475 213 138,

+420 475 205 018

e-mail: info@pivovarnarychte.cz

www.pivovarnarychte.cz


Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*