Studenti z ateliéru Grafický design 1 Fakulty umění a designu UJEP navázali spolupráci s pivovarem Na Rychtě a dokončují speciální edici pivních etiket. Domluva s pivovarem zahrnuje i praktické využití studentských etiket, které budou tvořit limitovanou sběratelskou edici, během jara 2022.
„Studenti navrhují pro libovolný nápoj etiketu s elegantně zpracovaným návratem k retro stylu, případně odkazující k dekadenci. Každý autor navrhne vlastní autorskou sadu dvou až čtyř etiket na piva z nabídky pivovaru. Z výsledných etiket by se pak měly stát výstavní kousky,“ uvedl vedoucí projektu, odborný asistent ateliéru Jakub Konupka.
Projektu, jehož výsledek bude součástí výstavy klauzurních prací Fakulty umění a designu UJEP, která bude veřejnosti přístupná v budově fakulty 3. až 10. února, se účastní 9 z 32 studentů ateliéru. Pochlubit se veřejnosti výsledkem spolupráce pivovaru a univerzity chce i spolumajitel Pivovaru a hotelu Na Rychtě Martin Prachař.
„Vedle toho, že se pivní etikety navržené studenty objeví na lahvích našich piv, uvažujeme i o výstavě jejich prací na Ústeckém pivním jarmarku, který proběhne čtrnáctého května tradičně na Kostelním náměstí u obchodního centra Forum,“ řekl Martin Prachař.
Podle něj je vždy skvělé, v projektech propojí spolupráce mezi ústeckou vysokou školou a místní firmou. „Studenti pracují na projektu pro reálné prostředí, kde bude jejich práce i uplatněna, a firmu a její klienty to obohatí o nové přístupy mladé generace velmi kreativních a nápaditých studentů. Přínos naší spolupráce bude v tom, že studentské pivní etikety nezůstanou v šuplíku, ale budou použity na polep lahví piv produkovaných v našem pivovaru. Práci studentů tak vedle profesorů mohou hodnotit i zákazníci. Ti, na rozdíl od profesorů, již nebudou známkovat,“ dodal Martin Prachař.
Pro studenty je to i zkušenost do budoucna pro uplatnění jejich dovedností, protože v Česku je spousta malých pivovarů, které piva lahvují a olepují etiketami. Samotné pivní etikety jsou u mnoha lidí předmětem jejich sběratelské vášně.
Pivovar Na Rychtě je restaurační pivovar o roční výrobní kapacitě až tisíc dvě stě hektolitrů. Pivní varny jsou dominantní součástí interiéru vyhlášené restaurace, která spolu s hotelem a pivovarem tvoří unikátní komplex služeb v krajské metropoli.
Přidat komentář