Listopad je tradičně v ústecké Rychtě zasvěcený svatému Martinu. Vedle mladých vín se začínají stávat hitem také svatomartinské husy. Tedy pochoutky tradičních hodů, při kterých sedláci v minulosti spolu s čeledíny slavili konec sklizně. Podle šéfkuchaře restaurace Na Rychtě Jana Heřmánka husa zapadá do konceptů lokálních kuchyní.
Dříve jsme touto dobou oslavovali Beaujolais, nyní svatomartinská vína, ale vlastně proč?
Obliba oslavy svatého Martina stále rok od roku roste. Máme svá „mladá“ vína z Moravy i Čech a tradice v pečení hus na svatého Martina je tu již hodně dlouho. Takže se to spojení nabízelo a já jsem rád, že se tato oslava tak rychle rozšířila a stává se stále oblíbenější. No a svůj vliv na to určitě má i trend tíhnout k lokálním věcem, čímž česká husa i víno jsou.
Ten, kdo si drží štíhlou linii, má šanci dát si „dietní“ husu?
Husa se zelím a knedlíkem je jistě kalorická bomba, nicméně s využitím moderních trendů v gastronomii se hodně kalorií dá stáhnout. Za prvé tím, že husu pečeme pomalu, takže podkožní tuk se vypeče a servírujeme pouze libové maso s opečenou kůží. A za druhé husu nepodléváme sádlem, ale kvalitní šťávou z kostí a kořenové zeleniny. Zelí zase připravujeme bez jíšky a pro zahuštění použijeme strouhaný brambor. No a špekové knedlíky můžeme zaměnit za karlovarské anebo ještě líp, použijeme bramborové lokše. Ale dle mého, jsou knedlíky stejně nejlepší.
Čím husu „spláchnout“ je asi jasné, i když zase to pro dietáře nebude lehké.
Každý, kdo drží dietu, tak jeden den v roce může trošku zhřešit. A jelikož k huse se hodí vína s vyšší kyselinou a nižší tříslovinou, tak je jasné, že „spláchnout“ ji můžete svatomartinským. To totiž tahle kritéria splňuje. A u nás Na Rychtě hostům obě tyhle svatomartinské perly budeme nabízet. Přijďte ochutnat.
Je v nabídce vašeho pivovaru nějaká novinka?
Naši sládkové uvařili velmi oblíbené pivo 11° Masaryk, které se k huse také skvěle hodí. A samozřejmě, že také naše klasiky, jako je Mazel, Rychtářka, Vojtěch, jsou také na čepu.
Připravujete nějaké akce na konec roku?
I v prosinci budeme hostům nabízet tematické pokrmy i teplé nápoje třeba z piva. A samozřejmě připravujeme náš tradiční Silvestr. Vstupenka vyjde na 400 Kč a zahrnuje malé pohoštění, přípitek, zábavu při živé hudbě a také tombolu.
Hotel a Pivovar Na Rychtě
Klášterní 75/9, Ústí nad Labem 400 01
Tel.: 475 205 018, 475 213 138
Přidat komentář