Asparágus na talíři

Chřestová sezóna je tady. V minulosti patřila naše země k zásadním pěstitelům chřestu, komunistický režim však této zelenině coby luxusní pochoutce pro boháče nepřál, a tak jsme na ni trochu pozapomněli. Naštěstí se zase rychle rozpomínáme. Laciná sice není – a není se co divit, její pěstování je velice náročné, ale za tu chuť to prostě stojí. Pokud chcete opravdu dobrý a čerstvý chřest, kupujte ho od pěstitelů. Ten ze supermarketů prostě už kvůli přepravě z centrálních skladů čerstvý být nemůže.

Od nás ze severu je čerstvý chřest nejblíž na Mělnicku, anebo v Sasku. Tam stánky pěstitelů chřestu potkáte v této době skoro na každém kroku. V některých můžete kromě prvotřídního chřestu koupit také sice polámaný, ale čerstvý za velmi výhodnou cenu. Prodávají ho většinou v předem navážených taškách po dvou kilech. Do polévky nebo do jídel, kde není nutné mít chřest v celku, se výborně hodí. A jak poznat, že je chřest čerstvý? Musí vrzat, nesmí mít oschlé dřevnaté konce, a pokud se pokusíte ho ohnout, musí se zlomit. Pokud všechen chřest nesníte hned v den nákupu, zabalte ho doma do mokré utěrky a dejte do lednice. Vydrží křehký ještě aspoň dva dny.

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*