Dlouho očekávaných oprav se dočkalo onkologické centrum Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem

Onkologické oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem - Foto: Lucie Valášková

30.000 lidí se ročně dostane do péče Komplexního onkologického centra Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Ti všichni musí přijít do budovy V Podhájí, která byla ještě donedávna stejná, jako když ji v 70. letech minulého století dokončili. Po rozhodování, jestli stavět nové centrum nebo opravit to stávající, začaly před rokem rozsáhlé stavební úpravy. Jejich první část je teď u konce.

„Vypadalo to, že se tady zastavil čas, takže to hodně prokouklo,“ chválí opravu primářka onkologického oddělení centra Martina Chodacká a popisuje, co se změnilo: „Kompletně se zrekonstruovala ambulantní část v sektoru klinické onkologie, kompletně i sociální zařízení, veškeré lůžkové stanice, pacientské pokoje, sesterny, ošetřovny. Vybudovaly se nové společenské místnosti…“

Martina Chodacká dodává, že nové jsou i chodby, čekárny a také všechna okna. Nejdůležitější ale byla stavba stínící kobky pro v pořadí druhý lineární urychlovač na ozařování zhoubných nemocí. Ten musela Krajská zdravotní koupit, aby si pracoviště zachovalo statut Komplexního onkologického centra.

Nové vybavení za 42 milionů korun získalo díky evropským dotacím i oddělení nukleární medicíny, jak potvrzuje jeho primář Aleš Chodacki.

„Jedná se o nejmodernější technologii současnosti v diagnostickém zobrazování. Jedná se o takzvaný hybrid, kdy v jednom okamžiku získáme jak anatomické, tak funkční zobrazování.“

Opravy onkologického centra stály 58 milionů korun, které zaplatila Krajská zdravotní ze svého rozpočtu. A jak říká její generální ředitel Petr Fiala, dalších 78 milionů korun stál lineární urychlovač, který koupili z evropských peněz.

„Spoluúčast ve výši 15 % na tento přístroj jsme hradili z vlastních zdrojů, z podpory Ústeckého kraje.“

V plánu jsou i další opravy – na řadu přijde fasáda, střecha a stavba parkoviště. A pracuje se i v přidruženém pracovišti onkologického centra v Mostě, které další úpravy také čekají.

Lucie Valáčková/ČRo Sever

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*