Hlavní návštěvnická sezóna na hradech a zámcích se sice pomalu chýlí ke konci, ale přehlídka atraktivních doplňkových akcí zatím nekončí. Tak třeba na Velkém Březně vás čeká ještě poslední letošní díl „seriálu“ Hraběcí mlsán.
Velkobřezenské „Hraběcí mlsání“, to je série speciálních gastronomických prohlídek, která je mezi návštěvníky nanejvýš oblíbená. Dokonce i ti, kdo zdejší zámek dobře znají, sem každoročně přicházejí znovu a znovu právě na tyto pochoutkové prohlídky.
Ta poslední má námět „Humr, langusta, ústřice, kaviár a jiná žoužel“ a konat se bude v neděli 4. října. Z názvu je naprosto zřejmé, co se v zámeckých komnatách bude návštěvníkům podávat. Pro toho, kdo Hraběcí mlsání ještě nezná, je dobré vysvětlit, že jednotlivé lahůdky budou připraveny podle dobových receptů – a půjde tudíž opravdu o takové mlsání, jakého si kdysi užíval místní zámecký pán, Karel hrabě Chotek z Chotkova a Vojnína.
Vrchním kuchařem bude opět osvědčený mistr Vladimír Kytka, šéfkuchař několika vyhlášených restaurací, který laskavě poskytuje odbornou záštitu celému seriálu Hraběcí mlsání. Předloží vám plody moře (neboli mořskou žoužel) v devíti originálních receptech. Návštěvníci si tak budou pochutnávat přesně na tom, na čem si téměř před dvěma sty lety pochutnával pan hrabě při svém pracovním pobytu ve středomořském Terstu či při svých pozdějších pobytech u moře.
Pokud se na gastronomickou prohlídku ve Velkém Březně také vypravíte, budete moct sami posoudit, jestli lahůdky z mořské žoužele byly opravdu lahodné. A co je nejlepší, pokud vám něco skutečně hodně zachutná, můžete na tu „svou“ vybranou lahůdku dostat od průvodce i recept.
Tak co – přijdete ochutnat?
Eva Musilová
Státní_zámek_Velké_Březno_-_Hraběcí_mlsání_-_Humr_a_jiná_žoužel
Přidat komentář