Historicko-gurmánský seriál Hraběcí mlsání, který vám v minulých letech nabídnul třeba „Dobroty k pivu“ a „Postní pochoutky“ „Piknik v zámeckém parku“, „Čokoládu“ či „Žabky na deset způsobů“ začíná letos dalším dílem. Užijete si jej na zámku ve Velkém Březně. Akce je naplánována na 2. dubna od 10:00 do 16:00 hodin. Vstupné je 100 korun.
Hlavní návštěvnická sezóna na hradech a zámcích pomalu začíná a s ní i přehlídka atraktivních doplňkových akcí. Tak třeba na Velkém Březně vás čeká první letošní díl „seriálu“ Hraběcí mlsání.
Velkobřezenské „Hraběcí mlsání“, to je série speciálních gastronomických prohlídek, která je mezi návštěvníky nanejvýš oblíbená. Dokonce i ti, kdo zdejší zámek dobře znají, sem každoročně přicházejí znovu a znovu právě na tyto pochoutkové prohlídky.
Ta první letošní má námět „Velikonoční mlsání“ a konat se bude v sobotu 2. dubna. Z názvu je naprosto zřejmé, co se v zámeckých komnatách bude návštěvníkům podávat, přesto přidáme pět názvů z deseti připravených specialit:
Potage fausse tortue (Nepravá želví polévka)
Pâté de chevreuil (Paštika z jelena)
écrevisses à la sauce d’aneth (Raci s koprovou omáčkou)
Ragout d’agneau aux pelits pois (Jehněčí se zeleným hráškem)
Petits beignets (Koblížky)
Pro toho, kdo Hraběcí mlsání ještě nezná, je dobré vysvětlit, že jednotlivé lahůdky budou připraveny podle dobových receptů – kuchařek z poloviny 19. století, a že tudíž půjde opravdu o takové mlsání, jakého si kdysi užíval místní zámecký pán, Karel hrabě Chotek z Chotkova a Vojnína.
Vrchním kuchařem bude opět osvědčený mistr Vladimír Kytka, šéfkuchař několika vyhlášených restaurací, který laskavě poskytuje odbornou záštitu celému seriálu Hraběcí mlsání. Předloží vám velikonoční menu připravené podle deseti originálních receptů. Návštěvníci si tak budou pochutnávat přesně na tom, na čem si téměř před sto padesáti sty lety pochutnával pan hrabě.
Pokud se na gastronomickou prohlídku ve Velkém Březně také vypravíte, budete moct sami posoudit, jak se panu hraběti tehdy žilo. A co je nejlepší, pokud vám něco skutečně hodně zachutná, můžete na tu „svou“ vybranou lahůdku dostat od průvodce i původní recept.
Tak co – přijdete ochutnat?
Miloš Musil, kastelán zámku Velké Březno
Přidat komentář