Restaurace budou na EET připravené

Mnohé restaurace v Ústí nad Labem jsou již připravené na elektronickou evidenci tržeb. Podle plánu má pro restauratéry a poskytovatele ubytovacích služeb začít platit již od letošního prosince. Odborníci těm, kteří zatím o systému neuvažovali, radí, si co nejvíce pospíšit.

V Hospůdce u Lípy na Střekově majitel Vlastimil Žáček počítá s tím, že v nejbližší době pořídí dvě dotykové obrazovky. Na vyřešení celého problému spolupracuje s jejich technikem přes IT. „Počítáme, že nás to bude stát zhruba 50 tisíc korun,“ uvedl. Bude prý potřeba vyřešit i problém spojení na internet.

Téměř žádný problém naopak nečeká majitele restaurace Sport Pub Irská Jiřího Česnohlídka. „Máme zde elektronický systém již řadu let a účtenky běžně vydáváme,“ vysvětlil. Budeme prý muset vyřešit jen registraci na finančním úřadě, s čímž jejich IT technik počítá.

Restaurace mají na výběr z mnoha možností, nemusí využívat jen klasické pokladny nebo počítač. Využít lze i zařízení android nebo IOS včetně chytrých telefonů a tabletů. „Rozhodně ale nedoporučujeme nechat nákup na poslední chvíli, protože bude nutné systém nejen instalovat a otestovat, ale i naučit s ním personál pracovat,“ upozornil upozornil ředitel společnosti Awis Petr Havelka.

Odborníci také varují před tím, že ačkoli pokladní software funguje na běžných operačních systémech, problém může být i zařízení, které majitel restaurace zvolí nebo zakoupí zboží od necertifikované firmy bez následného servisu. Do restaurací se například nehodí dotykové kapacitní displeje, jaké má dnes většina telefonů a tabletů. Využívají totiž vodivosti lidského těla. „Stačí mokré ruce či několik kapek na displeji, což je naprosto běžná situace, a rychlé zadání potřebných údaje může být nad lidské síly. Voda totiž vodivost pokožky naruší,“ vysvětlila Soňa Zvelebilová, obchodní ředitelka společnosti Codeware. To by pak znamenalo nutnost koupit zařízení nové. Mnohem vhodnější tak jsou rezistivní displeje, na které lze ťukat třeba druhým koncem tužky.

 

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*