Tany z ústecké zoo mají mláďata

Zoo Ústí nad Labem

Tana severní má štíhlé tělo, protáhlý čumák a dlouhý huňatý ocas. Vypadá jako myš či veverka, ale nemá s nimi nic společného.

Patří do čeledi tanovití, která je úzce příbuzná primátům. Ústecká zoo chová tyto drobné živočichy od dubna letošního roku. „Samec pochází ze Zoo Praha, samice ze Zoo Jihlava,“ sdělila vedoucí zoologického oddělení Petra Padalíková. „Vzhledem k tomu, že tato zvířata pocházejí z Jihovýchodní Asie, jejich expozice se nachází v Bornejském pavilonu, tedy tam, kde návštěvníci najdou také orangutany. Společně s tanami obývají expozici velemyši obrovské, další chovatelská novinka letošního roku,“ dodává.

Tany severní jsou aktivní během dne, běhají po zemi i po větvích parkosů, které mají v expozici umístěny. „Kromě toho jsme jim připravili několik budek, aby si měly možnost vybrat si tu, která jim bude nejvíce vyhovovat,“ popisuje chovatelka Jana Klementová.

„Obě tany si na sebe rychle zvykly, po několika týdnech jsme pozorovali i páření. Několik dní před porodem bylo již na samici viditelné rostoucí bříško, takže kontrolou budek jsme 22. července zjistili, že v jedné z nich porodila dvojčata. Mláďata jsou po narození holá a slepá, naprosto bezmocná. Jednou denně jsme prováděli pravidelné kontroly, takže jsme věděli, že dobře prospívají, mají plná bříška a nic jim nechybí,“ komentuje průběh odchovu.

V neděli 23. června mladé tany poprvé opustily porodní budku. „Při mém příchodu do expozice samice pískala, takže bylo jasné, že se děje něco neobvyklého. Porodní budka byla prázdná a mláďata se schovávala za topením,“ přibližuje tento důležitý okamžik chovatelka.

Krmná dávka tan je poměrně pestrá – dostávají širokou škálu zeleniny jako je mrkev, červená řepa, okurka, paprika, rajče či kedlubna, rády si pochutnávají na sladkém ovoci jako je banán či jablko. K tomu dostávají i směs zrní a živočišnou potravu jako je krmný hmyz či myší holátka.

„Tany severní jsou zapsány na seznamu zvířat ohrožených vyhubení (IUCN Red List of Threatened Species), ale pouze v kategorii LC (Least Concern), tedy málo dotčený. Jejich populace je stabilní a vyskytují se v celé řadě zemí Jihovýchodní Asie,“ konstatuje mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*