Ústecká zoo se chlubí již 104. mládětem zebry

Ústecká zoologická zahrada má nový přírůstek, mládě zebry Hartmannové. Sameček přišel na svět v sobotu 3. prosince, zahrada jej dnes představila veřejnosti. Je to již 104. mládě zebry, které se v Ústí narodilo.

„Tito afričtí kopytníci jsou rodinným stříbrem naší zoo, neboť je chováme nepřetržitě již od roku 1975, kdy bylo ze zoo Dvůr Králové zakoupeno stádečko 12 zvířat. Jednalo se o jedince dovezené Josefem Vágnerem přímo z Afriky při jedné z jeho výprav. Tato zvířata se stala základem dnešního chovu. historicky první mládě se narodilo v roce 1977,“ uvedla mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Matkou nejnovějšího mláděte se stala klisna jménem Gábinka, která se narodila před 13 lety přímo v ústecké zoo. Jedná se o její druhé mládě, první klisnička, která dostala jméno Gugu, přišla na svět v roce 2014. Otcem je tentokrát čtrnáctiletý hřebec Eddi, který pochází ze Zoo Mnichov a do Ústí nad Labem dorazil v roce 2009. „O přidělení zvířat a přesunech mezi zoologickými zahradami rozhoduje koordinátor Evropských chovných programů, který Eddiho vyhodnotil jako geneticky cenného hřebce, takže je žádoucí, aby po něm byl dostatek potomků. Malý hřebeček se narodil v noci z pátku na sobotu a porod proběhl bez problémů. První dny zůstal i s matkou kvůli klidovému režimu a odpočinku ve stáji a v úterý 6. prosince, tedy po třech dnech, byli oba poprvé venku na menších dvorcích za pavilonem,“ řekl chovatel Josef Pospíchal.

Ústecká zoo momentálně chová největší stádo těchto vzácných kopytníků v rámci prestižní Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií. Čítá celkem patnáct dospělých zvířat, z toho dva hřebce a devět klisen, tři loňská mláďata a jedno letošní. V Evropě je chová celkem 24 institucí v počtu 100 jedinců.

Zebra Hartmannové
Byla pojmenována po manželce George Hartmanna, německého geografa a badatele. Je pro ni charakteristický úzký pás příčných pruhů nad kořenem ocasu a výrazný kožní lalok na krku, nemá pruhované břicho. Je to nejjižněji se vyskytující druh zebry, žije pouze v Namibii a ostrůvkovitě v Jihoafrické republice. V Mezinárodní červené knize ohrožených druhů je zapsán v kategorii „vulnerable“ (zranitelný), v přírodě nejvíce trpí ztrátou přirozeného prostředí, zejména kvůli chovu hospodářských zvířat kvůli oplocení vodních zdrojů apod.

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*