Ústecká zoo úspěšně chová zoborožce

Ústecká zoologická zahrada se může pochlubit dlouholetými odchovy zoborožců vrásčitých, což ji řadí mezi evropskou chovatelskou špičku. Pár zoborožců vrásčitých zde mají od roku 1992.

„Zoborožci jsou monogamní, což znamená, že si vytvářejí stabilní pár na celý život. Nejprve samozřejmě několik let trvalo, než pár dospěl, začal harmonizovat a hnízdit. První odchov se datuje k roku 2001, kdy se vyklubalo jedno mládě, první v dlouhé řadě,“ uvedla tisková mluvčí Věra Vrabcová..

Hnízdění zoborožců má ustálená pravidla. V expozici mají připravený velký dutý kmen, do kterého jim chovatelé instalovali kameru. Ta umožňuje sledovat celý průběh odchovu, aniž bym ptáky sebemíň rušili. „Samice před kladením vajec do dutiny zaleze a připravuje si podestýlku, přizdívá vstupní otvor směsí hoblin, ovoce a vařených brambor, která postupně ztuhne na pevnou hmotu podobnou korku. Samec ji úzkým otvorem podává krmení a samice po několika dnech snáší vejce, většinou bývají jedno až tři. Letos snesla postupně tři vejce na začátku května a mláďata se vyklubala téměř po měsíční inkubaci. Zpočátku jsou holá, peří jim roste postupně a když zhruba po dvou měsících opustí hnízdní dutinu, vypadají podobně jako dospělí jedinci,“ řekla chovatelka Andrea Gruntová..

Její kolegyně Jana Bárnetová dodala: „V době hnízdění je třeba dbát na přísun co nejpestřejšího krmiva, jehož množství se navyšuje s věkem mláďat. Musí obsahuje nejen rostlinnou, ale i živočišnou složku, tu tvoří myší holátka a vařená vejce. Velké procento krmné dávky tvoří měkké ovoce jako je hroznové víno, banán, kiwi, třešně, višně, mango, papaya, hruška, žlutý meloun a celá řada dalších druhů, které jsou k dispozici, v oblibě mají i rajčata. K tomu se přidávají speciální kuličky pro plodožravé ptáky.“

Zoo momentálně chová sedm jedinců, což je nejvíce v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA). „Také počet tří odchovaných mláďat je výjimečný, za posledních 12 měsíců se odchov zdařil pouze v Zoo Rhenen a Zoo Paington, v obou případech se jednalo o dvě mláďata,“ popsala  úspěch vedoucí zoologického oddělení Petra Padalíková. Celkový počet zvířat v evropských zoologických zahradách je 47 jedinců, z toho je 24 samců, 19 samic a 4 ptáci dosud nezjištěného pohlaví.

Zoborožec vrásčitý obývá pralesní oblasti Jihovýchodní Asie, konkrétně žije na ostrově Borneo, Sumatra a na Malajském poloostrově. Přesná velikost populace není známa, ale početní stavy mají klesající trend.

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*